headerlogo575

orkest 2

Inloggen leden

Hoofdsponsor

vankrimpenstatema
Voorstraat 20a
3931 HD  Woudenberg
T:  033 285 8234
M: 06 52 04 57 15

 

Poortzangersfestival 2017 (2)
 
Hoe komen we aan de naam?
Woudenberg wordt in vier kwadranten gesneden door de N224 in Oost-West richting en de N226 in Noord-Zuid richting. Die kruising in het centrum van het dorp stond en staat nog bekend als "De Poort", met op de zuid-oost hoek het toenmalige hotel-restaurant : "De Nieuwe Poort". Op die plaats staat nu een appartementencomplex, gelegen aan de Nieuwe Poort. Het sinds 2000 bestaande centrumplein heet daarom ook het "Poortplein".Logoicoontjepoortzangers
Deze markante plek in het centrum van Woudenberg is de bron geweest voor onze uiteindelijke naam: "De Poortzangers". Ons logo symboliseert vervolgens een Poort. 
 
Ontstaan
Het zal ongeveer in het voorjaar van 2001 geweest zijn, dat er enkele mannen op een feestje samen met een accordeonist Hollandse liederen aan het zingen waren.groepsfoto350
Dit deden zij met zo veel plezier dat het idee ontstond om een koor op te richten. Al snel bleek dat er veel animo voor was en zo werd in september 2001, in Woudenberg, tien kilometer ten zuiden van Amersfoort, het mannenkoor "De Poortzangers" opgericht.
We begonnen met ongeveer twintig leden en groeiden binnen korte tijd naar een aantal van ruim vijftig leden. Onze leden komen inmiddels niet alleen uit Woudenberg, maar ook uit omliggende plaatsen. Inmiddels telt het koor ruim 40 zangers.
Begeleid door accordeonisten, een bassiste en een slagwerker op grote trom, zingen we zowel het Hollandse-, als het zeemanslied. We zijn een veelzijdig, Nederlandstalig mannenkoor.
Als koor zijn wij aangesloten bij de Bond Van Smartlappen en Levensliederen (BBSL), die als overkoepelende organisatie voor ons o.a. de BUMA/Stemra verplichtingen regelt.
 
Wat doen we 
Wij zijn een mannenkoor, een koor dat uitsluitend uit mannelijke zangers bestaat, maar onze muzikale begeleiding bestaat uit een mix van mannen en vrouwen.
De mannenkoorzang in Nederland kent een oude en rijke traditie. En alhoewel er in de laatste jaren door de opkomst van andere tijdverdrijven een afname is in het aantal zangers is er in onze omgeving nog steeds een groot aantal mannen dat door zingen ontspanning vindt.
Zang en gezelligheid staan bij dit alles hoog in het vaandel. We betreden regelmatig de podia van bejaardenhuizen, evenementen, feesten en partijen. We verzorgden ook optredens in samenwerking met harmonieorkesten zoals Fidelio uit Woudenberg.
De muzikale leiding van ons koor is in handen van Bart Houtman.
Een van de hoogtepunten uit onze carrière zijn onze z.g.n. "Hollandse avonden". Avondvullende concerten, die indien mogelijk twee keer per jaar worden georganiseerd.
In 2019 stond de avond in het teken van de jaren 60 met medewerking van "Fidelio" en de band "Sixties Generation".
Daarna konden er door Corona een aantal concerten niet doorgaan.
Ons meeest recente optreden op 18 november 2023 was het succesvolle, gezellige "Poortzangers Meezingconcert".
 
achtergrondblauwweb2   
Een terugkerend hoogtepunt is het "RegioBank Poortzangers festival" in Woudenberg, dat in 2006 ter ere van het vijfjarig jubileum voor het eerst door ons als "De Poortzangers" werd georganiseerd. Inmiddels is het een jaarlijks evenement geworden, gesponsord door de plaatselijke RegioBank, en zorgt het in het dorpscentrum voor een gezellig, sfeervol, kleurrijk en gevarieerd volkslied spektakel. Daarnaaast treden wij zeer regelmatig op in de regio in verschillende verzorgingstehuizen.
Ook verzorgen wij optredens bij "Boerderij De Weistaar" in Maarsbergen als onderdeel van bus-arrangementen.
 

Kijk eens bij onze fotoalbums voor impressies van onze optredens.

Mannenkoor "De Poortzangers" is een bruisend en actief koor dat veel plezier in zingen heeft en we hopen dat u in de gelegenheid bent om hiervan eens te genieten!
En....samen zingen geeft ook een zekere onderlinge verbondenheid. We leren niet alleen naar elkaar te luisteren, wat voor ons als mannen soms al een hele opgaaf is, we leren ook communiceren en samenwerken. Weliswaar laten we het zingen er soms simpel uitzien, maar eigenlijk is het best een opgave om met zo'n grote groep verschillende mensen samenhorig te kunnen zingen.  

 

BVSL

Logo Shanty Nederland"De Poortzangers" zijn aangesloten bij de Bond Voor Smart & Levensliederen. 

Externe links

thumb muziek02

Site map

osmap