Over mannenkoor "De Poortzangers"

Poortzangers met harmonie
 
Hoe komen we aan de naam?
Woudenberg wordt in vier kwadranten gesneden door de N224 in Oost-West richting en de N226 in Noord-Zuid richting. Die kruising in het centrum van het dorp stond en staat nog bekend als "De Poort", met op de zuid-oost hoek het toenmalige hotel-restaurant : "De Nieuwe Poort". Op die plaats staat nu een appartementencomplex, gelegen aan de Nieuwe Poort. Het sinds 2000 bestaande centrumplein heet daarom ook het "Poortplein".Logoicoontjepoortzangers
Deze markante plek in het centrum van Woudenberg is de bron geweest voor onze uiteindelijke naam: "De Poortzangers". Ons logo symboliseert vervolgens een Poort. 
 
Ontstaan
Het zal ongeveer in het voorjaar van 2001 geweest zijn, dat er enkele mannen op een feestje samen met een accordeonist Hollandse liederen aan het zingen waren.groepsfoto350
Dit deden zij met zo veel plezier dat het idee ontstond om een koor op te richten. Al snel bleek dat er veel animo voor was en zo werd in september 2001, in Woudenberg, tien kilometer ten zuiden van Amersfoort, het mannenkoor "De Poortzangers" opgericht.
We begonnen met ongeveer twintig leden en groeiden binnen korte tijd naar een aantal van ruim vijftig leden. Onze leden komen inmiddels niet alleen uit Woudenberg, maar ook uit omliggende plaatsen. Inmiddels telt het koor ruim 60 zangers.
Begeleid door accordeonisten, een bassiste, een concert drummer en een slagwerker op grote trom, zingen we zowel het Hollandse-, als het zeemanslied. We zijn een veelzijdig, Nederlandstalig mannenkoor.
Alhoewel ons repertoire aantoont dat wij geen specifiek Shantykoor zijn, zijn we wel lid van de ShantyNederland organisatie. ShantyNederland is opgericht in 2011 als overkoepelende organisatie voor koren met een groot deel van Shanty en of Seasongs in hun repertoire. Deze organisatie verzorgt voor ons de BUMA/Stemra verplichtingen.
 
Wat doen we 
Wij zijn een mannenkoor, een koor dat uitsluitend uit mannelijke zangers bestaat, maar onze muzikale begeleiding bestaat uit een mix van mannen en vrouwen.
De mannenkoorzang in Nederland kent een oude en rijke traditie. En alhoewel er in de laatste jaren door de opkomst van andere tijdverdrijven een afname is in het aantal zangers is er in onze omgeving nog steeds een groot aantal mannen dat door zingen ontspanning vindt.
Zang en gezelligheid staan bij dit alles hoog in het vaandel. We betreden regelmatig de podia van bejaardenhuizen, evenementen, feesten en partijen. We verzorgden ook optredens in samenwerking met harmonieorkesten zoals Fidelio uit Woudenberg en de Koninklijke Zeister Harmonie of een fanfarekorps zoals Caecilia uit Scherpenzeel.
De muzikale leiding van ons koor is in handen van Cor Pronk, die met zijn professionele aanpak en niet aflatende enthousiasme het zangpeil van het koor aanzienlijk heeft doen toenemen.
De hoogtepunten uit onze carrière zijn onze z.g.n. "Hollandse avonden". Een avondvullend concert, dat inmiddels elke twee jaar wordt georganiseerd. In 2009 gaven we een spetterend concert met een gedurft en stijlvol repertoire waarbij Anneke Gröhnloh een mooie duit in het muzikale zakje deed. Onze Hollandse avond van 21 maart 2015, met een gastoptreden van het orkest "Die Original Fenntaler Musikanten" uit Veenendaal, was opnieuw een groot succes. In 2017 stond de avond in het teken van Volendam, compleet met Volendamse artiesten en onze recente avond van 16 maart 2019 stond in het teeken van de jaren 60 met medewerking van "Fidelio"en de band "Sixties Generation".
Daarnaast deden we optredens met bijv. harmoniegezelschap "Fidelio" en pianist Jan Vayne en stonden we ooit in het voorprogramma van de populaire Volendamse zanger Jan Smit.
 
achtergrondblauwweb2   

Een eveneens terugkerend hoogtepunt is het RegioBank Poortzangers festival in Woudenberg, dat in 2006 ter ere van het vijfjarig jubileum voor het eerst door ons als "De Poortzangers" werd georganiseerd. Inmiddels is het een jaarlijks evenement geworden, gesponsored door de plaatselijke RegioBank, en zorgt het in het dorpscentrum voor een gezellig, sfeervol, kleurrijk en gevarieerd volkslied spektakel.

Kijk eens bij onze fotoalbums voor impressies van onze optredens.

 
Ons koor heeft inmiddels in maart 2014 zijn 12,5-jarig bestaan gevierd met optredens in Woudenberg en Scherpenzeel. 
Mannenkoor "De Poortzangers" is een bruisend en actief koor dat veel plezier in zingen heeft en we hopen dat u in de gelegenheid bent om hiervan eens te genieten!

 
Links naar overige informatie over ons koor
 
Organisatie mannenkoor "De Poortzangers" (lees meer over onze organisatie)
Over Cor Pronk (lees meer over onze muzikale leider)