Voor iedereen die zich niet professioneel met webdesign bezighoudt, is het flink bijbenen om alle nieuwe technieken en hun exotische benamingen te begrijpen. Responsive webdesign is zo'n techniek. In de basis gaat dit over een website die zich visueel aanpast aan het apparaat waarop het wordt getoond. 

Soorten schermen

De tijd dat webdesigners een website konden bouwen die er op elk beeldscherm hetzelfde uitzag, is definitief voorbij. Websites voor een 14, 15, 17 of 19 inch scherm hadden allemaal dezelfde verhouding en werden slechts steeds een maatje groter. Tegenwoordig zijn er tientallen soorten beeldschermen met evenveel soorten resoluties. Toch zijn ze te verdelen in een drietal groepen:
  • 'normale' beeldschermen en laptops
  • tablets (waaronder iPads)
  • smartphones, staand (smal scherm) en liggend (breed scherm)
 
responsive-websites 

Het ongemak van één website voor alle schermen

Met de explosieve groei van geavanceerde mobiele telefoons (smartphones) in de periode vanaf 2010 t/m heden is de internetwereld behoorlijk veranderd. Websites worden niet alleen meer bekeken op desktop pc's en laptops, maar op kleine schermen die in je broekzak passen. Het één-op-één verkleinen van een 'normale website' naar een website op zakformaat was niet bepaald gebruiksvriendelijk. Bezoekers van een website waren continue aan het schuiven en zoomen om stukjes van de website zichtbaar te krijgen. Gelukkig is dit met technieken als responsive webdesign te voorkomen.

Responsive websites passen zich aan op de breedte van een scherm

Wanneer een stukje techniek op de website heeft bepaald op welk apparaat en met welke resolutie hij wordt getoond dan kan de website zich vloeiend aanpassen aan het scherm.

Bij responsive webdesign wordt gebruik gemaakt van zogenaamde 'grids' (blokken). Deze blokken kunnen makkelijk van breedte veranderen en op verschillende plaatsen worden getoond. Is een scherm breed dan komen de blokken naast elkaar; is het scherm smal dan komen ze onder elkaar. Dezelfde informatie van de website wordt op een andere manier getoond.

Voordelen van responsive websites:

  • minder zoomen
  • minder scrollen van links naar rechts
  • sneller laden
  • eenvoudiger navigeren
  • u laat zien dat u met uw tijd (en dus uw potentiele klant en gebruiker) meegaat.

Mobiele apparaten leidend

Als de ontwikkelingen zich voortzetten zoals de afgelopen jaren, dan worden websites voor smartphones en tablet leidend ten opzichte van 'ouderwetse' desktop websites. We zullen dan niet meer spreken over responsive webdesign, maar over 'normale websites' waarbij de desktop varianten waarschijnlijk 'grote websites' zullen worden genoemd.

Er gaat dus nog heel wat veranderen. De website van "De Poortzangers" is aangepast aan deze ontwikkelingen. 

 

Ed Kroonsberg

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.